WĘGRY. Lazur Błękitny nominowany w Konkursie Serów z Państw Europejskich

Piętnaście, wytwarzanych zgodnie z długoletnią tradycją serowarską rodzajów serów, z piętnastu europejskich krajów zostało zgłoszonych do udziału w Międzynarodowym Konkursie Serów z Państw Europejskich. Organizowana przez firmę SZEGA Foods impreza obędzie się od 4. a 15. września 2013 r. Zwycięzca oprócz nagrody otrzyma tytuł ulubionego sera Węgier.

Konkurs ma na celu zwrócić uwagę węgierskiej społeczności na tradycyjne i długowiekowe wytwarzanie serów na naszym kontynencie oraz zaznajomić Węgrów z najwyższą jakością różnorodnych, produkowanych obecnie w Europie serów. Produkty zostały wybrane we współpracy z ambasadami 15. europejskich krajów biorących udział w konkursie. W tym zaszczytnym gronie znalazł się wytwarzany w Spółdzielni Mleczarskiej w Nowych Skalmierzycach Lazur Błękitny.

Poniżej kraje i lista produktów zgłoszonych przez poszczególne kraje do konkursu.

  1. Belgia – Chimay, dojrzewający 6-miesięcy ser produkowany z pełnego mleka
  2. Cypr – Halloumi świeży, półtwardy ser produkowany z krowiego i owczego mleka
  3. Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii – Cathedral City Cheddar, dojrzewający 20 miesięcy ser twardy
  4. Francja – La Valency, niepasteryzowany miękki ser kozi ze smakową skórką
  5. Grecja – Graviera, 3-miesięczny niepasteryzowany ser twardy
  6. Holandia – Old Amsterdam, 24-miesięczny ser dojrzewający
  7. Chorwacja – Pagitwardy, ser wytworzony z mleka owczego
  8. Irlandia – Kerrygold, dojrzewający 12-miesięczny ser twardy
  9. Polska – Lazur Błękitny, dojrzewający ser pleśniowy
  10. Litwa – Dziugas, 24-miesięczny tradycyjny ser twardy
  11. Węgry – Lajta …… niepasteryzowany ser półmiękki
  12. Włochy – Burrate …..ser świeży
  13. Portugalia – Serra da estrela, 4-miesięczny dojrzewający ser z naturalną skórką
  14. Hiszpania – Manchego, 12-miesięczny dojrzewający ser twardy z mleka owczego
  15. Słowacja – Paranyica, tradycyjny ser wędzony z mleka owczego

Podczas imprezy przewidziano kulinarne atrakcje dla publiczności. Wszyscy od 4. do 10. września będą mogli skosztować kawałków serów w głównym sklepie firmy SZEGA Foods w centrum handlowym Budagyöngye a 11 września w wyznaczonym dla konkursu pawilonie sera na Festiwalu Wina w Zamku Buda. Każdy może zagłosować na swój ulubiony ser na stronie internetowej www.nemzeteksajtversenye.hu. Wśród głosujących rozlosowane zostaną cenne nagrody.