Strona główna Przepisy Vol-au-vent z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Vol-au-vent z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

200 g Błękitnego sera pleśniowego
2 arkusze ciasta francuskiego
100 g łososia wędzonego
100 g twarogu śmietankowego
2 jajka
20 g szczypiorku
cytryna
sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty. Na każde trzy prostokąty jeden pozostawić w całości, a z dwóch kolejnych wykroić kółka na środku. Na każdym całym prostokącie ułożyć dwa z wyciętym kółkiem (po złożeniu powinno być około 24 vol-au-vent).
  2. Jedno jajko rozbełtać i posmarować nim przygotowane wstępnie vol-au-vent. Podpiec w temperaturze 160°C na jasnozłoty kolor (około 15 minut).
  3. Z sera pleśniowego, twarogu, soku z cytryny i jajka przygotować pastę. Do pasty dodać posiekany szczypiorek i kawałki łososia. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Podpieczone vol-au-vent wypełnić pastą serową. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut.