
Składniki
| 200 g Błękitnego sera pleśniowego |
| 2 arkusze ciasta francuskiego |
| 100 g łososia wędzonego |
| 100 g twarogu śmietankowego |
| 2 jajka |
| 20 g szczypiorku |
| cytryna |
| sól i pieprz |
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie pociąć na prostokąty. Na każde trzy prostokąty jeden pozostawić w całości, a z dwóch kolejnych wykroić kółka na środku. Na każdym całym prostokącie ułożyć dwa z wyciętym kółkiem (po złożeniu powinno być około 24 vol-au-vent).
- Jedno jajko rozbełtać i posmarować nim przygotowane wstępnie vol-au-vent. Podpiec w temperaturze 160°C na jasnozłoty kolor (około 15 minut).
- Z sera pleśniowego, twarogu, soku z cytryny i jajka przygotować pastę. Do pasty dodać posiekany szczypiorek i kawałki łososia. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Podpieczone vol-au-vent wypełnić pastą serową. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut.


