Strona główna Przepisy Sałatka z ziemniakami, boczkiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Sałatka z ziemniakami, boczkiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Składniki

Składniki:
100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach
8 ziemniaków
8 plastrów wędzonego boczku
pęczek natki pietruszki
łyżeczka soli
Dressing:
2 cebule szalotki
2 łyżki octu jabłkowego
8 zielonych oliwek
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka musztardy
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Cebule obrać, pokroić i włożyć do spożywczego woreczka. Zalać octem jabłkowym, wymieszać i odstawić.
  2. Ziemniaki w łupinach umyć i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie.
  3. Plastry boczku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut. W połowie pieczenia plastry boczku obrócić na drugą stronę.
  4. Wyjąć cebulę z marynaty. Wydrylować i pokroić drobno oliwki.
  5. Wymieszać ocet jabłkowy, w którym marynowały się cebule z musztardą i olejem. Przyprawić dressing do smaku solą i pieprzem i połączyć z marynowaną cebulą i oliwkami.
  6. Ugotowane ziemniaki delikatnie wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki, plastrami sera pleśniowego, dressingiem i pokrojonym na mniejsze kawałki pieczonym boczkiem.