
Składniki
| Składniki: |
| 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach |
| 8 ziemniaków |
| 8 plastrów wędzonego boczku |
| pęczek natki pietruszki |
| łyżeczka soli |
| Dressing: |
| 2 cebule szalotki |
| 2 łyżki octu jabłkowego |
| 8 zielonych oliwek |
| 4 łyżki oleju rzepakowego |
| łyżka musztardy |
| sól i świeżo zmielony pieprz do smaku |
Sposób przygotowania
- Cebule obrać, pokroić i włożyć do spożywczego woreczka. Zalać octem jabłkowym, wymieszać i odstawić.
- Ziemniaki w łupinach umyć i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie.
- Plastry boczku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut. W połowie pieczenia plastry boczku obrócić na drugą stronę.
- Wyjąć cebulę z marynaty. Wydrylować i pokroić drobno oliwki.
- Wymieszać ocet jabłkowy, w którym marynowały się cebule z musztardą i olejem. Przyprawić dressing do smaku solą i pieprzem i połączyć z marynowaną cebulą i oliwkami.
- Ugotowane ziemniaki delikatnie wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki, plastrami sera pleśniowego, dressingiem i pokrojonym na mniejsze kawałki pieczonym boczkiem.


