Strona główna Przepisy Sałatka z porzeczkową salsą i Błękitnym serem pleśniowym

Sałatka z porzeczkową salsą i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
150 g porzeczek
6-8 cienkich wafli kukurydzianych
Mango
Czerwona papryka
Żółta papryka
Sałata rzymska
Papryczka jalapeno
4 cebulki dymki
4 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
Sól do smaku

Sposób przygotowania

Porzeczki, papryczkę jalapeno pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojone cebulki dymki zbrązowić na patelni, bez tłuszczu. Następnie zblendować z kolendrą, oliwą i cukrem na gładką masę. Przyprawić do smaku solą.
Mango obrać i pokroić wraz z paprykami na równej wielkości kostkę. Sałatę rzymską porwać na kawałki, pokruszyć plastry sera. Wszystko razem wymieszać i polać wcześniej przygotowaną salsą.
Sałatkę podać z połamanymi waflami kukurydzianymi.