
Strona główna Przepisy Makarony Sałatka z makaronem ryżowym, burakiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny
Składniki
| 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny |
| sałata lodowa |
| 200 g makaronu ryżowego |
| ugotowany burak |
| 100 g kiełków fasoli mung |
| 1/2 pęczka kolendry |
| 2 łyżki liści mięty |
| 4 łyżki oleju lnianego |
| 3 łyżki prażonych ziaren sezamu |
| sól do smaku |
Sposób przygotowania
- Makaron zalać wrzącą wodą, po około 5 minutach odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
- Porwane liście sałaty delikatnie wymieszać z zimnym makaronem, olejem, pokrojonym burakiem, pokruszonym serem, listkami mięty, pokrojoną kolendrą i kiełkami fasoli. Posolić do smaku.
- Sałatkę podawać posypaną prażonymi ziarnami sezamu.


