Strona główna Przepisy Makarony Sałatka z makaronem ryżowym, burakiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Sałatka z makaronem ryżowym, burakiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Składniki

100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
sałata lodowa
200 g makaronu ryżowego
ugotowany burak
100 g kiełków fasoli mung
1/2 pęczka kolendry
2 łyżki liści mięty
4 łyżki oleju lnianego
3 łyżki prażonych ziaren sezamu
sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron zalać wrzącą wodą, po około 5 minutach odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
  2. Porwane liście sałaty delikatnie wymieszać z zimnym makaronem, olejem, pokrojonym burakiem, pokruszonym serem, listkami mięty, pokrojoną kolendrą i kiełkami fasoli. Posolić do smaku.
  3. Sałatkę podawać posypaną prażonymi ziarnami sezamu.