Strona główna Przepisy Sałatka jarzynowa z Błękitnym serem pleśniowym

Sałatka jarzynowa z Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
100 g marchwi
100 g selera
100 g ziemniaków
100 g pietruszki (korzeń)
100 g pora
100 g jabłek
100 g ogórków konserwowych
50 g szczypiorku
2 jajka
50 g musztardy
50 g chrzanu
200 g majonezu
30 g miodu

Sposób przygotowania

  1. Warzywa (marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę) dokładnie umyć i ugotować (w skórkach) do miękkości. Po ugotowaniu warzywa obrać i pokroić w kostkę.
  2. Ser pleśniowy pokruszyć, jabłko i ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Posiekać szczypiorek i por, dodać do sałatki.
  3. Musztardę, chrzan, majonez i miód umieścić w misce z warzywami. Całość dokładnie wymieszać. Pozostawić na minimum godzinę, dopiero później podawać.