
Składniki
| 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach |
| 3 filety z suma (ok. 400–500 g) |
| 300 g makaronu spaghetti |
| 200 ml bulionu rybnego |
| koper włoski |
| czerwona papryczka chili |
| 6 łyżek natki pietruszki |
| 3 ząbki czosnku |
| 2 łyżki oleju |
| łyżka masła |
| cytryna |
| sól i świeżo zmielony pieprz do smaku |
Sposób przygotowania
- Przygotować makaron według przepisu z opakowania.
- Na oleju podsmażyć czosnek z drobno posiekaną natką pietruszki (trochę zostawić do dekoracji) i pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili. Dodać przyprawione wcześniej solą i pieprzem, pokrojone w cienkie plastry filety suma oraz masło. Plastry suma smażyć z dwóch stron, po 3 minuty na stronę. Zalać całość bulionem i dodać pokrojony w cienkie plastry koper włoski. Smażyć całość dalej do odparowania płynów. Na koniec smażenia dodać ugotowany makaron i połamane plastry sera. Przyprawić wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć nadal, mieszając, do rozpuszczenia się sera.
- Rozłożyć cztery porcje dania na osobne arkusze papieru do pieczenia, każdą z porcji szczelnie zawinąć. Piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 5-7 minut.
- Pieczony makaron podawać na papierze, w którym się piekł, z ćwiartką cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.


