
Tradycja zobowiązuje
6 kwietnia 1929 roku w Skalmierzycach formalnie zarejestrowana została „Mleczarnia Wielkopolska Skalmierzyce, Spółdzielnia z odpowiedzialnością ograniczoną”. Ta data dała początek historii nowoskalmierzyckiej mleczarni, z której po latach powstał Lazur.
Założycielami mleczarni byli właściciele majątków ziemskich z okolic Nowych Skalmierzyc. Ukoronowaniem procesu powstania skalmierzyckiej spółdzielni było uroczyste poświęcenie, które odbyło się 19 września 1929 roku.

Masło ze Skalmierzyc do USA
W pierwszym okresie działalności mleczarni głównymi produktami były mleko spożywcze, śmietana i masło. W latach międzywojennych rozwożono je do sklepów konnymi bryczkami. Furorę robiło zwłaszcza masło skalmierzyckie, wyrabiane w dębowej masielnicy. Sprzedawano je nie tylko w Polsce, ale również za granicą. 25 kilogramowe bloki masła transportowane były drogą kolejową do Gdyni, a stamtąd statkami do USA i w późniejszych latach również do Anglii.

Wojenna produkcja
Działalność eksportową mleczarni przerwał wybuch II wojny światowej. Jednak nawet pięcioletnia niemiecka okupacja nie wstrzymała produkcji w skalmierzyckim zakładzie. W latach 1939-1945 wytwarzano tu głównie masło i ser biały, w większości na potrzeby okupanta.

Powojenne perypetie
Wraz z wyzwoleniem rozpoczął się nowy etap w dziejach przedsiębiorstwa. Reaktywowany zakład znów stał się spółdzielnią, która jednak przetrwała zaledwie 5 lat. Kres istnienia spółdzielni przyniosła ustawa wprowadzająca powszechne upaństwowienie. Na jej mocy 1 stycznia 1951 roku mleczarnia zakończyła samodzielną działalność i została włączona do Powiatowego Zakładu Mleczarskiego w Ostrowie Wielkopolskim.

Reaktywacja spółdzielni
Na fali odwilży po październiku 1956 roku skalmierzycka spółdzielnia została ponownie reaktywowana. Od roku 1957 zaczynają się dla niej kolejne lata samodzielności, która zaowocowała wdrożeniem w życie nowatorskiego pomysłu produkcji sera pleśniowego.

Rokpol wchodzi do gry
Przełomem dla skalmierzyckiej mleczarni był rok 1959, kiedy ruszyła pionierska produkcja sera pleśniowego wzorowanego na francuskim serze typu Roquefort. Nazwę sera z przerostem charakterystycznej, niebieskiej pleśni Penicillium Roqeuforti spolszczono, nadając mu zbliżone do oryginału brzmienie - Rokpol.

Znowu do Ostrowa …?
Z początkiem lat 70. XX wieku dobrze prosperująca spółdzielnia została wchłonięta przez zakład w Ostrowie Wielkopolskim, stając się na niemal dwie dekady jego oddziałem. W tym okresie produkcja została mocno ograniczona, a z wielu wyrobów zrezygnowano. Na szczęście nie dotyczyło to sera Rokpol, który powstawał nadal.

Wreszcie „na swoim”
Dalszy rozwój tak dobrze zapowiadającej się marki wymagał poważnych inwestycji i odejścia od zasad centralnego planowania, które nie pozwalały rozwinąć skrzydeł. Rok 1990 przyniósł zupełnie nowe perspektywy produkcyjne. Po raz kolejny reaktywowano Spółdzielnię Mleczarską w Nowych Skalmierzycach.

Nagrody za jakość
Systematyczna praca przyniosła sukces w 1996 roku, kiedy to skalmierzycki Rokpol otrzymał Puchar Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej za Najciekawszy Wyrób Targów Mleczarskich Mleko-Expo. Nagroda była potwierdzeniem słusznie obranej drogi rozwoju zakładu i mobilizacją do dalszej pracy.

Lazur zamiast Rokpola
W 1997 roku władze spółdzielni zdecydowały się na śmiały krok i postanowiły zaprzestać produkcji wyrobów innych niż ser Rokpol.
Rok później, w 1998, żeby odróżnić go od wyrobów konkurencji, nadano mu nazwę „Lazur”, nawiązując tym samym bezpośrednio do koloru szlachetnej pleśni pokrywającej ser. Identyczną nazwę otrzymała również spółdzielnia.

Hit dziesięciolecia
Lazur staje się coraz bardziej znany i ceniony w całej Polsce. W maju 2000 roku na Międzynarodowych Targach Gdańskich Lazur otrzymał znak „Złota Mleczna Rewia”, a w rok później sery z Nowych Skalmierzyc zostały uznane za Mleczarski Hit Dziesięciolecia. Ta Nagroda Specjalna została przyznana za utrzymanie najwyższej jakości na Targach Mleczarskich „Mleko Expo” w Warszawie.

Teraz Lazur
Rozpoczyna się kolejna znakomita passa Lazura. Sery spod tego znaku po raz pierwszy zostają nagrodzone prestiżowym godłem „Teraz Polska”.

Nowe sery w rodzinie
Do 2000 roku wytwarzany był jeden rodzaj sera – Lazur z błękitną pleśnią, a w następnych latach wprowadzano na rynek nowe produkty: Lazur Błękitny, Turkusowy, Perłowy, Srebrzysty, Złocisty, Skalmierzycki, Lazurettę.

Nagrody za granicą
Dużym sukcesem zakończyła się pierwsza próba poddania serów z Nowych Skalmierzyc profesjonalnej ocenie poza granicami Polski. Niemieckie Towarzystwo Rolnicze Deutsche Landwirtschafts bardzo wysoko oceniło ser Lazur Błękitny, przyznając mu złoty medal.

Modernizacja i rozbudowa
Kolejne lata to czas wzmożonych inwestycji, modernizacja i rozbudowa istniejących pomieszczeń. Budowa nowej hali produkcyjnej, oddanej do użytku w 2010 roku, wyposażonej w najnowocześniejsze maszyny do produkcji serów pleśniowych, zwiększyła wydajność i moce produkcyjne spółdzielni.

Wprowadzenie nowych opakowań
Zmiana opakowań produktów Lazur była efektem przemyślanego i celowego zabiegu. Odświeżeniu szaty graficznej towarzyszyło ujednolicenie wszystkich rodzajów opakowań. Miało to za zadanie podkreślić bogactwo oferty na półce m.in., gdy produkty występują zgrupowane w układzie pionowym lub poziomym. Nowe opakowania w unikalny sposób łączą też tradycję z nowoczesną i czytelną grafiką.

Teraz Polska dla Lazura
W 2012 roku Lazur po raz kolejny został wyróżniony w konkursie „Teraz Polska zdobywając prestiżową statuetkę.

90 - lecie
W 2019 roku rozpoczyna już dziesiątą dekadę swojego istnienia, umiejętnie łącząc tradycję z nowoczesnym rozwojem. Z okazji 90-lecia istnienia zakładu 22 listopada 2019 roku była zorganizowana impreza. Uroczystość była też okazją do wręczenia medali „Zasłużony dla Rolnictwa” przez ministra Ardanowskiego i odznaczeń „Zasłużony dla Spółdzielczości Mleczarskiej” przez Waldemara Brosia, prezesa KZSM.

Zmiana opakowań
W 2021r. produkty Lazur poddały się redesignu czyli całkowite zmianie szaty graficznej. Zmianie uległy wyłącznie opakowania i szata graficzna produktów. Skład, pojemność i właściwości produktów pozostają bez zmian.