„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Spółdzielnia Mleczarska „LAZUR” realizuje operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania PROW 2014-2020 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” mającą na celu poprawę jakości, wydajności i szybkości konfekcjonowania poprzez zakup nowoczesnych maszyn do krojenia i pakowania sera. Operacja wprowadzi w firmie innowacje w zakresie procesu, produktu oraz technologii.
Efektem operacji ma być poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej oraz utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca w ilości powyżej 50%.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych realizuje operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania PROW 2014-2020 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” mającą na celu poprawę jakości, wydajności i szybkości przygotowania wyrobu do sprzedaży poprzez zakup linii do automatycznego załadunku i pakowania plastrów sera. Operacja wprowadzi w firmie innowacje w zakresie procesu oraz produktu.
Efektem operacji ma być poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej oraz utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca w ilości powyżej 50%.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych „LAZUR” realizuje operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania PROW 2014-2020 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” mającą na celu poprawę jakości produktów, oszczędność materiałów, energii i robocizny oraz możliwość wzrostu wielkości produkcji poprzez zastosowanie innowacji w procesach solenia i mycia oraz wykorzystanie OZE. Operacja wprowadzi w firmie innowacje w zakresie procesu.
Efektem operacji ma być poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej oraz utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca w ilości powyżej 50%.
Operacja polega na rozbudowie budynku produkcyjnego, zakupie wyposażenia oraz rozszerzeniu mechanizacji w celu automatyzacji kolejnych etapów procesu produkcyjnego, zakupie systemu magazynowania i dystrybucji środków myjących na produkcji oraz pompy ciepła.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja pt. „Ser pleśniowy Lazur Błękitny – smak i tradycja” mająca na celu poprawę konkurencyjności producentów rolnych poprzez lepsze ich zintegrowanie z łańcuchem rolno-spożywczym poprzez systemy jakości, dodawanie wartości do produktów rolnych, promocję na rynkach lokalnych i krótkie cykle dostaw, grupy i organizację producentów oraz organizację międzybranżowe” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Cel operacji:
Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych stawia sobie za cel poprzez realizację operacji promowanie sera pleśniowego Lazur Błękitny posiadającego znak :„Jakość Tradycja” poprzez informowanie konsumentów o jego bogatych właściwościach odżywczych i smakowych na rynku polskim oraz Unii Europejskiej. Istotnym elementem projektu będzie również wskazanie jego szerokiego zastosowania kulinarnego. Nadrzędnym celem operacji jest zwiększenie konkurencyjności produktu posiadającego certyfikat „Jakość Tradycja” , poprzez jego szersze propagowanie różnorodnymi kanałami przekazu.
Planowane efekty operacji:
Wzrost rozpoznawalności promowanego produktu oraz wzmocnienie jego wizerunku przy wykorzystaniu informacji i godła systemu jakości w którym jest wytwarzany – „Jakość Tradycja”. Planowanym efektem jest równoczesny wzrost sprzedaży promowanego produktu. Działanie 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”
Poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych „LAZUR” realizuje operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania PROW 2014-2020 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” mającą na celu usprawnienie procesów pakowania umytych serów i wyrobów gotowych, poprawa jakości oraz zwiększenie zakresu wykorzystania OZE.
Efektem operacji ma być poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej oraz utrzymanie statusu związku grup producentów rolnych. Operacja polega na zakupie maszyn i urządzeń oraz montażu instalacji fotowoltaicznej zwiększającej wykorzystanie OZE w zakładzie.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja pt. „Błękitny ser pleśniowy – smak i tradycja” mająca na celu poprawę konkurencyjności producentów rolnych poprzez lepsze ich zintegrowanie z łańcuchem rolno-spożywczym poprzez systemy jakości, dodawanie wartości do produktów rolnych, promocję na rynkach lokalnych i krótkie cykle dostaw, grupy i organizację producentów oraz organizację międzybranżowe” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Cel operacji:
Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych stawia sobie za cel poprzez realizację operacji promowanie sera pleśniowego Błękitnego posiadającego znak :„Jakość Tradycja” poprzez informowanie konsumentów o jego bogatych właściwościach odżywczych i smakowych na rynku polskim oraz Unii Europejskiej. Istotnym elementem projektu będzie również wskazanie jego szerokiego zastosowania kulinarnego. Nadrzędnym celem operacji jest zwiększenie konkurencyjności produktu posiadającego certyfikat „Jakość Tradycja” , poprzez jego szersze propagowanie różnorodnymi kanałami przekazu.
Planowane efekty operacji:
Wzrost rozpoznawalności promowanego produktu oraz wzmocnienie jego wizerunku przy wykorzystaniu informacji i godła systemu jakości w którym jest wytwarzany – „Jakość Tradycja”. Planowanym efektem jest równoczesny wzrost sprzedaży promowanego produktu. Działanie 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”
Poddziałanie 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w okresie od 2020-03-05 do 2023-06-30 realizuje projekt “ EKSPORTOWE SERY LAZUR ” w ramach poddziałania 3.3.3 Wsparcie MŚP w Promocji Marek Produktowych – GO TO BRAND Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój współfinansowanego ze Środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Celem projektu jest zwiększenie eksportu w firmie Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych produktów takich jak sery pleśniowe Lazur Błękitny, Lazur Turkusowy, Lazur Złocisty, Lazur Srebrzysty.
Wartość projektu: 125 800,00zł
Wartość dofinansowania: 75 400,00 zł