Strona główna Przepisy Makarony Muszle makaronowe z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Muszle makaronowe z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

Składniki:
100 g Błękitnego sera pleśniowego
300 g makaronu conchiglioni (muszle)
500 g filetu z łososia
250 g pora (białej części)
150 g jarmużu
250 g pomidorków koktajlowych
1 limonka
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
30 g masła
Sos beszamelowy:
100 g Błękitnego sera pleśniowego
30 g mąki
30 g masła
500 ml mleka
10 g gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  1. Łososia pokroić w kostkę i umieścić w misce. Limonkę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę z limonki do niewielkiej miseczki. Dodać miód, sos sojowy, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i umieścić w misce z łososiem. Wymieszać i pozostawić na około 30 minut w lodówce, do zamarynowania.
  2. Muszle makaronowe ugotować we wrzącej osolonej wodzie, aż będą al dente. Pora pokroić w paski. Jarmuż opłukać i usunąć grubsze części liści, posiekać na większe kawałki.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać masło i pokrojonego pora. Smażyć chwilę i dodać zamarynowanego łososia. Dalej chwilę smażyć i dodać jarmuż. Po około 4 minutach zdjąć z ognia.
  4. Mleko wlać do rondla, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować i od razu po tym odstawić na chwilę. W drugim rondlu roztopić masło, do roztopionego masła dodać mąkę i podgrzewać chwilę cały czas mieszając. Z mleka wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie gorące mleko wlać do rondla z masłem i mąką. Cały czas mieszać do zgęstnienia masy. Dodać starty ser (100 g), sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszać do roztopienia sera i uzyskania jednolitej masy.
  5. W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę sosu beszamelowego. Makaronowe muszle nadziać farszem z łososia i ułożyć na beszamelu wraz z pomidorkami koktajlowymi. Muszle polać pozostałym beszamelem, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.