
Składniki
| Składniki: |
| 100 g Błękitnego sera pleśniowego |
| 300 g makaronu conchiglioni (muszle) |
| 500 g filetu z łososia |
| 250 g pora (białej części) |
| 150 g jarmużu |
| 250 g pomidorków koktajlowych |
| 1 limonka |
| 1 łyżka miodu |
| 1 łyżka sosu sojowego |
| 30 g masła |
| Sos beszamelowy: |
| 100 g Błękitnego sera pleśniowego |
| 30 g mąki |
| 30 g masła |
| 500 ml mleka |
| 10 g gałki muszkatołowej |
| 1 liść laurowy |
| 2 ziarna ziela angielskiego |
Sposób przygotowania
- Łososia pokroić w kostkę i umieścić w misce. Limonkę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę z limonki do niewielkiej miseczki. Dodać miód, sos sojowy, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i umieścić w misce z łososiem. Wymieszać i pozostawić na około 30 minut w lodówce, do zamarynowania.
- Muszle makaronowe ugotować we wrzącej osolonej wodzie, aż będą al dente. Pora pokroić w paski. Jarmuż opłukać i usunąć grubsze części liści, posiekać na większe kawałki.
- Rozgrzać patelnię, dodać masło i pokrojonego pora. Smażyć chwilę i dodać zamarynowanego łososia. Dalej chwilę smażyć i dodać jarmuż. Po około 4 minutach zdjąć z ognia.
- Mleko wlać do rondla, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować i od razu po tym odstawić na chwilę. W drugim rondlu roztopić masło, do roztopionego masła dodać mąkę i podgrzewać chwilę cały czas mieszając. Z mleka wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie gorące mleko wlać do rondla z masłem i mąką. Cały czas mieszać do zgęstnienia masy. Dodać starty ser (100 g), sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszać do roztopienia sera i uzyskania jednolitej masy.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę sosu beszamelowego. Makaronowe muszle nadziać farszem z łososia i ułożyć na beszamelu wraz z pomidorkami koktajlowymi. Muszle polać pozostałym beszamelem, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.


