Strona główna Przepisy Krupnik z kaszą manną i Błękitnym serem pleśniowym

Krupnik z kaszą manną i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
1,5 l wody
2 marchewki
cebula
seler
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
100 g kaszy manny
50 g natki pietruszki
ząbek czosnku
olej
sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną marchewkę, cebulę i seler podsmażyć na oleju. Zalać wodą i gotować, aż zmiękną warzywa.
  2. Do wywaru dodać pokruszony ser pleśniowy, pokrojoną natkę pietruszki i czosnek. Zagotować i dodać kaszę mannę, gotować jeszcze chwilę, mieszając.
  3. Zupę doprawić solą i pieprzem.