Strona główna Przepisy Krupnik na kurkach z Błękitnym serem pleśniowym

Krupnik na kurkach z Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
100 g marchwi
100 g pora
100 g selera
150 g ziemniaków
50 g kaszy pęczak
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
200 g kurek
50 g masła
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku
500 ml wody
sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę oraz pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Kurki zblanszować, a następnie podsmażyć na maśle wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać resztę warzyw oraz zioła i kaszę pęczak. Smażyć chwilę po czym zalać wodą i gotować około 25 minut, aż do miękkości kaszy i warzyw.
  2. Do zupy wkruszyć ser pleśniowy i wymieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.