
Składniki
| 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach |
| 100 g marchwi |
| 100 g pora |
| 100 g selera |
| 150 g ziemniaków |
| 50 g kaszy pęczak |
| 100 g cebuli |
| 2 ząbki czosnku |
| 200 g kurek |
| 50 g masła |
| 2 łyżeczki kminku |
| 2 łyżeczki majeranku |
| 2 łyżeczki tymianku |
| 500 ml wody |
| sól i pieprz |
Sposób przygotowania
- Cebulę oraz pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Kurki zblanszować, a następnie podsmażyć na maśle wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać resztę warzyw oraz zioła i kaszę pęczak. Smażyć chwilę po czym zalać wodą i gotować około 25 minut, aż do miękkości kaszy i warzyw.
- Do zupy wkruszyć ser pleśniowy i wymieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.


