Strona główna Przepisy Makarony Kalmary z makaronem Udon i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Kalmary z makaronem Udon i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Składniki

100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach
600 g krążków z kalmarów
400 g świeżego makaronu Udon
por (biała część)
papryczka chili
2 pomidory
50 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietanki 18%
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotować makaron Udon według opisu na opakowaniu.
  2. Na oleju podsmażyć pokrojone warzywa, przez około 5-7 minut. Po tym czasie wlać bulion i dodać pokrojoną pietruszkę oraz kalmary. Doprowadzić całość do wrzenia i redukować na ostrym ogniu przez około 4 minuty.
  3. Następnie dodać połamane plastry sera, śmietankę i zagotować, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Kalmary w sosie podać na wcześniej przygotowanym makaronie Udon.