Strona główna Przepisy Gruszka, pietruszka i Błękitny ser pleśniowy

Gruszka, pietruszka i Błękitny ser pleśniowy

Składniki

200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
1 l soku jabłkowego
2 gruszki
200 g korzenia pietruszki
100 g selera naciowego
cebula
100 ml śmietanki 18% tł.
50 g masła
gałązka natki pietruszki
cynamon do smaku
sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Z gruszki wyciąć w poprzek 4 plastry i pozostawić do dekoracji. Resztę gruszki wraz z drugą gruszką obrać i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z gruszkami na maśle. Zalać sokiem jabłkowym i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać pokruszony ser pleśniowy, śmietankę i cynamon. Doprawić solą oraz pieprzem i zblendować na gładki krem.
  3. Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki i plastrami gruszki.