Strona główna Przepisy Quiche z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Quiche z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

300 g Błękitnego sera pleśniowego
opakowanie ciasta filo
300 g świeżego łososia
200 ml śmietanki 18% tł.
4 jajka
100 g masła klarowanego
30 g pesto pomidorowego
sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. W formie do tarty ułożyć arkusz ciasta filo, posmarować masłem i ułożyć kolejny arkusz. Powtórzyć tę czynność, aż wszystkie arkusze ciasta będą w formie.
  2. Łososia pokroić w paski i ułożyć na cieście filo. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Z sera pleśniowego, jaj, śmietanki i pesto pomidorowego przygotować jednolitą masę. Masą zalać łososia.
  4. Quiche piec w temperaturze 160°C przez około 35 minut.