Strona główna Przepisy Makarony Rigatoni z boczniakami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Rigatoni z boczniakami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Składniki

100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
400 g makaronu rigatoni
250 g grzybów boczniaków
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego
400 ml mleczka kokosowego
4 łodygi selera naciowego
por
marchew
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej suszonej papryki
łyżeczka kminku (cały)
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
  2. Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Odstawić.
  3. Boczniaki pokroić wzdłuż w paski i smażyć partiami na oleju. Usmażone boczniaki wyjąć na papier, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Na oleju po smażeniu boczniaków uprażyć przez chwilę przyprawy, dodać sos sojowy i pokrojone warzywa. Smażyć wszystko około 4 min. Dolać mleczko kokosowe i dodać ser pleśniowy. Dusić redukując sos, aż zmiękną warzywa.
  5. Dodać wcześniej przygotowany makaron i grzyby.
  6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.