
Składniki
| 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny |
| 400 g makaronu rigatoni |
| 250 g grzybów boczniaków |
| 4 łyżki oleju |
| 2 łyżki sosu sojowego jasnego |
| 400 ml mleczka kokosowego |
| 4 łodygi selera naciowego |
| por |
| marchew |
| korzeń pietruszki |
| 2 ząbki czosnku |
| łyżeczka słodkiej suszonej papryki |
| łyżeczka kminku (cały) |
| 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki |
| sól i świeżo zmielony pieprz do smaku |
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
- Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Odstawić.
- Boczniaki pokroić wzdłuż w paski i smażyć partiami na oleju. Usmażone boczniaki wyjąć na papier, przyprawić solą i pieprzem.
- Na oleju po smażeniu boczniaków uprażyć przez chwilę przyprawy, dodać sos sojowy i pokrojone warzywa. Smażyć wszystko około 4 min. Dolać mleczko kokosowe i dodać ser pleśniowy. Dusić redukując sos, aż zmiękną warzywa.
- Dodać wcześniej przygotowany makaron i grzyby.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.


