
Składniki
| 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach |
| 600 g krążków z kalmarów |
| 400 g świeżego makaronu Udon |
| por (biała część) |
| papryczka chili |
| 2 pomidory |
| 50 ml bulionu warzywnego |
| 50 ml śmietanki 18% |
| pół pęczka natki pietruszki |
| 2 łyżki oleju |
| sól i świeżo zmielony pieprz do smaku |
Sposób przygotowania
- Przygotować makaron Udon według opisu na opakowaniu.
- Na oleju podsmażyć pokrojone warzywa, przez około 5-7 minut. Po tym czasie wlać bulion i dodać pokrojoną pietruszkę oraz kalmary. Doprowadzić całość do wrzenia i redukować na ostrym ogniu przez około 4 minuty.
- Następnie dodać połamane plastry sera, śmietankę i zagotować, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
- Kalmary w sosie podać na wcześniej przygotowanym makaronie Udon.


