
Składniki
| 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny |
| 250 g makaronu spaghetti |
| 2 średnie ogórki zielone |
| średnia cebula cukrowa |
| czerwona papryczka chili |
| 3 łyżki masła |
| 50 ml wody |
| 2 łyżki syropu klonowego |
| sól, świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
- Na patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć cebulę do jej zezłocenia.
- Do gotowej cebuli, dodać wodę, pokruszony ser, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusić do roztopienia sera. Dodać pokrojone w słupki zielone ogórki i pokrojoną w cienkie paski wraz z gniazdem nasiennym, papryczkę chili. Dusić nadal do całkowitego odparowania wody i zgęstnienia sosu.
- Sos z warzywami połączyć z makaronem.


