Strona główna Przepisy Makarony Pieczony makaron z sumem i Błękitnym serem pleśniowym

Pieczony makaron z sumem i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
3 filety z suma (ok. 400–500 g)
300 g makaronu spaghetti
200 ml bulionu rybnego
koper włoski
czerwona papryczka chili
6 łyżek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka masła
cytryna
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotować makaron według przepisu z opakowania.
  2. Na oleju podsmażyć czosnek z drobno posiekaną natką pietruszki (trochę zostawić do dekoracji) i pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili. Dodać przyprawione wcześniej solą i pieprzem, pokrojone w cienkie plastry filety suma oraz masło. Plastry suma smażyć z dwóch stron, po 3 minuty na stronę. Zalać całość bulionem i dodać pokrojony w cienkie plastry koper włoski. Smażyć całość dalej do odparowania płynów. Na koniec smażenia dodać ugotowany makaron i połamane plastry sera. Przyprawić wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć nadal, mieszając, do rozpuszczenia się sera.
  3. Rozłożyć cztery porcje dania na osobne arkusze papieru do pieczenia, każdą z porcji szczelnie zawinąć. Piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 5-7 minut.
  4. Pieczony makaron podawać na papierze, w którym się piekł, z ćwiartką cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.