
Składniki
| Składniki: |
| 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach |
| pierś z kurczaka |
| 200 g makaronu ryżowego |
| 30 ml mleka |
| zielony ogórek |
| 200 g kapusty pekińskiej |
| 50 g kolendry |
| 60 g bułki tartej |
| 60 g nasion sezamu |
| łyżka mąki |
| jajko |
| 3 łyżki oleju |
| sól i świeżo zmielony pieprz |
| Sos: |
| czerwona papryczka chili |
| 2 ząbki czosnku |
| 50 g tajskiej kolendry |
| 2 łyżki miodu |
| 2 łyżki sosu rybnego |
| sok z limonki |
| 2 łyżki oleju sezamowego |
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Jajko roztrzepać z mlekiem oraz przyprawić solą i pieprzem. Poszczególne kawałki kurczaka obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z nasionami sezamu. Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na kratce i ostudzić.
- Kapustę pekińską, kolendrę (trochę zostawić do dekoracji) i zielonego ogórka drobno pokroić.
- Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po około 5 minutach odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
- Składniki sosu zblendować na gładką masę.
- Usmażone kawałki kurczaka wymieszać z połamanymi plastrami sera, makaronem, warzywami i sosem. Posypać pozostałą częścią kolendry.


