Strona główna Przepisy Tajska sałatka z kurczakiem i Błękitnym serem pleśniowym

Tajska sałatka z kurczakiem i Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

Składniki:
100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach
pierś z kurczaka
200 g makaronu ryżowego
30 ml mleka
zielony ogórek
200 g kapusty pekińskiej
50 g kolendry
60 g bułki tartej
60 g nasion sezamu
łyżka mąki
jajko
3 łyżki oleju
sól i świeżo zmielony pieprz
Sos:
czerwona papryczka chili
2 ząbki czosnku
50 g tajskiej kolendry
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu rybnego
sok z limonki
2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Jajko roztrzepać z mlekiem oraz przyprawić solą i pieprzem. Poszczególne kawałki kurczaka obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z nasionami sezamu. Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na kratce i ostudzić.
  2. Kapustę pekińską, kolendrę (trochę zostawić do dekoracji) i zielonego ogórka drobno pokroić.
  3. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po około 5 minutach odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
  4. Składniki sosu zblendować na gładką masę.
  5. Usmażone kawałki kurczaka wymieszać z połamanymi plastrami sera, makaronem, warzywami i sosem. Posypać pozostałą częścią kolendry.