
Składniki
| 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach |
| 1 l soku jabłkowego |
| 2 gruszki |
| 200 g korzenia pietruszki |
| 100 g selera naciowego |
| cebula |
| 100 ml śmietanki 18% tł. |
| 50 g masła |
| gałązka natki pietruszki |
| cynamon do smaku |
| sól i świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania
- Z gruszki wyciąć w poprzek 4 plastry i pozostawić do dekoracji. Resztę gruszki wraz z drugą gruszką obrać i pokroić w kostkę.
- Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z gruszkami na maśle. Zalać sokiem jabłkowym i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać pokruszony ser pleśniowy, śmietankę i cynamon. Doprawić solą oraz pieprzem i zblendować na gładki krem.
- Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki i plastrami gruszki.


