Strona główna Przepisy Chłodnik ogórkowy z Błękitnym serem pleśniowym

Chłodnik ogórkowy z Błękitnym serem pleśniowym

Składniki

300 g Błękitnego sera pleśniowego
3 świeże ogórki
100 g orzechów nerkowca
200 ml maślanki
300 ml śmietanki 18% tł.
2 pęczki szczypiorku
2 pęczki koperku
melon
sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Melona obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać.
  2. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z maślanką, śmietanką, startym ogórkiem, melonem, koperkiem i szczypiorkiem.
  3. Orzechy delikatnie podprażyć i posiekać. Dodać do pozostałych składników.
  4. Chłodnik doprawić solą i pieprzem.